Overbruggingskrediet

Een overbruggingskrediet is het tijdelijk lenen van een geldbedrag dat vrijkomt wanneer uw huidige woning verkocht is. Dankzij deze vorm van krediet kunt u al aanspraak maken op de overwaarde van uw oude huis voordat deze verkocht is, hetgeen conform de bijleenregeling is.

Een overbruggingskrediet verkrijgen

Een overbruggingskrediet kunt u aanvragen bij een hypotheekverstrekker. Het is niet verplicht dat u deze bij de hypotheekverstrekker van uw woning afsluit, maar dit is wel gangbaar. Verstrekkers zijn echter terughoudend in het toekennen van overbruggingskredieten. Dit komt doordat de uiteindelijke overwaarde van koopwoningen in de praktijk vaak lager uitvalt dan verwacht.

Veel gestelde vragen over het overbruggingskrediet

Hieronder treft u een overzicht aan van veel gestelde vragen over het overbruggingskrediet.

Welke leningen heb ik allemaal tijdens de overbruggingsperiode?

U heeft meerdere leningen lopen gedurende de overbruggingsperiode. Naast een hypotheek op uw nieuwe woning heeft u ook nog de hypotheek van uw oude woning en het overbruggingskrediet. De hypotheek op uw oude woning vervalt zodra u deze verkoopt. Vanaf dit moment is ook uw overbruggingskrediet afgelost.

Hoe lang kan ik gebruik maken van mijn overbruggingskrediet?

De maximale looptijd van uw overbruggingskrediet is afhankelijk van uw geldverstrekker. Doorgaans varieert deze looptijd van een half tot twee jaar. Heeft u tegen het eind van deze periode uw oude woning nog niet kunnen verkopen? Neem dan tijdig contact op met uw geldverstrekker en informeer naar de mogelijkheden voor een verlening van uw krediet.

Komen er nog extra kosten kijken bij deze kredietvorm?

Ja, met het afsluiten van een overbruggingskrediet zijn additionele kosten gemoeid. Zo betaalt u altijd rente over deze kredietvorm. De hoogte van deze rente wordt maandelijks bepaald door uw geldverstrekker. Als u het krediet afsluit voor uw hoofdverblijf zijn deze kosten echter wel fiscaal aftrekbaar. In de regel komen er bovendien ook notaris- en afsluitkosten kijken bij het afsluiten van een overbruggingskrediet.

Geplaatst
29 Apr 2014 10:04:36

Delen