Opstalverzekering

De opstalverzekering (betekenis: het verzekeren van de ‘opstalling’) is een verzekering waarmee u uw woning kunt verzekeren tegen schades. Dit betekent dat niet u uw inboedel verzekert; met dit type verzekering dekt u uw woonhuis. Om deze reden wordt de opstalverzekering ook wel een ‘woonhuisverzekering’ genoemd.

Opstalverzekering & VvE

Indien u bent aangesloten bij een Vereniging van eigenaren (VvE), dan is deze verplicht om een opstalverzekering af te sluiten voor het hele gebouw. U hoeft in dit geval niet nog een aparte opstalverzekering af te sluiten.

Soorten opstalverzekeringen

U kunt diverse soorten opstalverzekeringen afsluiten, allen zijn bedoeld voor een ander type dekking. In totaal kan er onderscheid worden gemaakt tussen vier verschillende soorten. Een ‘brandverzekering’ betekent dat u verzekerd bent tegen schade door brand. Ook schade door blikseminslagen en ontploffingen vallen onder deze verzekering.
De ‘UGV’ (Uitgebreide Gevaren Verzekering) is een additionele dekking tegen gevaren zoals stormschade, schade door criminele activeiten (zoals diefstal en vandalisme) en neerstortende vliegtuigen. Deze opstalverzekering kent ook een nog uitgebreidere equivalent, de UGV+, die dekking geeft in het geval van schroei- en smeltschade, waterschade (via de begane grond) en eventuele schade aan uw woning doordat er moet worden gehakt om defecte leidingen op te sporen. Tot slot is er ook de ‘All-risk’ variant. Deze verzekering geeft onder meer dekking aan glasbreuk, funderingsschade, en schade veroorzaakt door oorzaken van buitenaf. In dit geval geldt er in de regel echter wel een eigen risico wanneer de verzekering aangesproken dient te worden.

Veel gestelde vragen over de opstalverzekering

Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen over de opstalverzekering.

Is het afsluiten van een opstalverzekering verplicht voor huizenbezitters?

Ja, deze verzekering dient verplicht afgesloten te worden bij het afsluiten van de hypotheek, en dient in te gaan zodra de woning wordt geleverd. Door de opstalverzekering verplicht te stellen weet uw hypotheekverstrekker zich beschermd tegen eventuele beschadigingen aan het onderpand.

Wat zal het afsluiten van de opstalverzekering kosten?

Wat een opstalverzekering kost is sterk afhankelijk van het type dekking waar u voor kiest, de waarde van uw ‘opstal’, en de herbouwwaarde van uw huis. Het komt wel steeds vaker voor dat u uw opstal voor een standaard bedrag kunt verzekeren bij de verzekeraar, bijvoorbeeld voor een bedrag van € 350.000.

Geplaatst
15 May 2014 13:00:01

Delen