Koopsom

De koopsom van een woning het bedrag dat u betaalt om eigenaar te worden van een koopwoning. Dit bedrag is vastgelegd in de koopakte van de woning.

Veelgestelde vragen over de koopsom

Hieronder treft u een overzicht van veel gestelde vragen over de koopsom.

Wat betekent ‘kosten koper’ (k.k.) achter de aankoopsom?

Dit betekent dat u naast de koopsom ook kosten zult moeten betalen die gerelateerd zijn aan de eigendomsoverdracht van de woning. Te denken valt hierbij aan overdrachtsbelasting, notariskosten en inschrijvingskosten.

Wat betekent vraagprijs = koopsom?

Dit betekent dat het bedrag dat genoteerd staat inclusief kosten koper is.

Wat is het verschil tussen koopsom en kostprijs?

‘Koopsom’ en ‘kostprijs’ zijn twee verschillende zaken. ‘Koopsom’ is namelijk de prijs die u betaalt om woningbezitter te worden, terwijl ‘kostprijs’ verwijst naar het bedrag dat het gekost heeft om het huis te bouwen.

Welke extra kosten zijn er nog naast de koopsom van een woning?

Naast het bedrag op de koopakte zijn er nog een aantal andere kosten waarmee u rekening dient te houden. Zo bent u bijvoorbeeld ook geld kwijt aan het opmaken van de koopakte, de inschrijvingskosten bij het kadaster en overdrachtsbelasting. Deze kosten vallen allemaal onder de zogenaamde ‘kosten koper’ wanneer u een bestaande woning aanschaft. Ongeacht of uw een nieuwbouw- of bestaande woning koopt, zult u tevens rekening moeten houden met een afsluitprovisie voor uw hypotheek en het opmaken van de hypotheekakte.

Geplaatst
27 Mar 2014 14:30:27

Delen