Kadaster

Het Kadaster is een openbaar register dat wordt bijgehouden door de overheid. Ze bevat registratiegegevens met betrekking tot vastgoed en geologische informatie. Als (toekomstige) woningbezitter kunt u onder meer bij het Kadaster terecht voor informatie over woningen, percelen en grenzen, maar u kunt bijvoorbeeld ook informatie inwinnen over de ligging van ondergrondse leidingen en kabels. De producten van het Kadaster zijn online bijeengebracht op de website Kadasterdata.nl. Het geheel aan diensten van het Kadaster is te vinden op Kadaster.nl.

Het Kadaster & WOZ-waarde

Sinds 2012 beheert het Kadaster de WOZ-voorzieningen. Aangezien de gemeente de hoogte van het OZB-tarief baseert op de WOZ-waarde koopwoningen, kan het (aanstaande) woningbezitters zeer interessant zijn om deze WOZ-waarde op te vragen bij het Kadaster.

Veelgestelde vragen over het Kadaster

Hieronder treft u een overzicht van veel gestelde vragen over het Kadaster.

Welke diensten van het Kadaster kosten geld?

Over het algemeen zijn met het afnemen van alle producten en diensten van het Kadaster kosten gemoeid. De hoogte van deze kosten is afhankelijk van de dienst die u af wenst te nemen. Voorbeelden van betaalde diensten die geld kosten zijn het verrichten van metingen voor kadastrale grenzen en het aanvragen van netwerkaanduidingen. Voor producten zoals woningrapporten, kadastrale kaarten, en eigenarenkaarten wordt eveneens een vergoeding gevraagd.

Welke kadasterdata is nuttig indien ik een woning overweeg te kopen?

Het Kadaster heeft meerdere producten die interessant kunnen zijn wanneer u zich oriƫnteert op een koopwoning. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan een Woningwaarde-rapport, een Koopsommenoverzicht, een kadastrale kaart of een bestemmingsplan. Ook kan een Uittreksel eigendomsakte u helpen om inzicht te krijgen in eventuele gebruiksbeperkingen en belangrijke kanttekeningen bij de woning. Op Kadasterdata.nl worden in sommige gevallen pakketten aangeboden waarmee u geld kunt besparen op informatie koopwoningen.

Geplaatst
27 Mar 2014 14:22:51

Delen