Hypotheekakte

De hypotheekakte is een officieel contract dat u ontvangt wanneer u een hypothecaire lening afsluit. In de akte staat vastgelegd dat u de woning als onderpand heeft gegeven aan de hypotheekverstrekker, in ruil voor een lening. Als u niet aan uw hypothecaire verplichtingen kunt voldoen, kan de hypotheekverstrekker op basis van dit contract uw woning in het openbaar verkopen. Deze mogelijkheid wordt ‘recht van hypotheek’ genoemd.

Hypotheekakte afsluiten bij de notaris

Voordat u een hypotheekakte afsluit zal de notaris deze met u doornemen. Naast uzelf zullen ook de bank en de notaris het contract ondertekenen. Indien u met een echtgeno(o)t(e) of een geregistreerd partner uw nieuwe woning betrekt, zal ook deze het contract moeten ondertekenen.

Veelgestelde vragen over de hypotheekakte

Hieronder treft u een overzicht aan van veel gestelde vragen over hypotheekaktes.

Wat staat er allemaal in een hypotheekakte?

Een hypotheekakte bevat een zestal gegevens. Zo vindt u informatie over de hoogte van uw hypothecaire inschrijving, de hoogte van de hypothecaire rente, en de aflossingsmethode van de hypotheek. Ook staat in de akte genoteerd dat u verplicht bent om een woonverzekering af te sluiten, en komen de algemene voorwaarden van de geldverstrekker aan bod. Tot slot bevat de akte ook een omschrijving van het onderpand: de koopwoning.

Ik ben mijn hypotheekakte kwijt, wat nu?

Doorgaans bewaart de notaris het originele exemplaar van uw akte, en heeft u een gewaarmerkt afschrift van de akte in uw bezit. Indien u uw akte kwijt bent kunt u dus contact opnemen met de notaris die de hypotheekakte met u afgesloten heeft. Er zijn echter wel kosten verbonden aan het verkrijgen van een nieuw afschrift.

Wat zijn de kosten van een hypotheekakte?

De exacte kosten voor een hypotheekakte zijn afhankelijk van het notariaat waar u de hypotheekakte afsluit. Doorgaans ligt het bedrag ergens tussen de 375 en 900 euro.

Geplaatst
29 Apr 2014 10:18:11

Delen