Herziening hypotheekregels voor verplicht aflossen?

Stef Blok, minister van Wonen en Rijksdiensten, krijgt het nog druk in de kerstvakantie. Nu alle plannen voor de woningmarkt door de Eerste Kamer worden gewogen en beoordeeld, lijkt het erop dat veel voorstellen uiteindelijk in een 'light-versie' zullen worden ingevoerd.

Verplicht aflossen

Het laatste voorstel dat door de mallemolen van de Eerste Kamer werd gehaald, is het verplichte aflossen op hypotheken door nieuwe huizenkopers. De meerderheid in de Eerste Kamer denkt dat deze maatregel alleen maar averechts werkt en dat het de woningmarkt nog verder in de crisis zal duwen.

Helft van de hypotheek aflossen

Daarom stelde deze meerderheid voor om nieuwe huizenbezitters slechts de helft van de hypotheek verplicht af te laten lossen. Zo wordt in ieder geval afgelost op de hypotheekschuld en blijven de maandelijkse woonlasten binnen de perken. In plaats van de mensen een doemscenario voor te houden, geef je de kopers zo genoeg ruimte in hun woonlasten om toch over te gaan tot de koop van een huis.

Stef Blok beslist

Minister Stef Blok gaat nu kijken of een versoepeling van de hypotheekregels een juiste beslissing is. In de tussentijd blijft het voorstel zoals afgesproken in het regeerakkoord van kracht en zullen hypotheken vanaf 1 januari 2013 voor de volle pond afgelost moeten worden.

Auteur
Geplaatst
19 Dec 2012 12:58:00
Bron
Telegraaf.nl

Delen