Wederom veel hypotheekaanvragen in juli

In juli 2013 dienden maar liefst 29.000 woningzoekenden een aanvraag in voor een hypotheek. Dit is een stijging van 30 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In totaal zijn er dit jaar al 193.800 aanvragen ingediend. Dit liet het Hypotheken Data Netwerk (HDN) deze week weten.

Nog nooit zoveel woningen verkocht

In juli werden er echter minder aanvragen ingediend dan in de maand ervoor, maar dat is een logisch gevolg van de zomervakantie. De woningmarkt laat sinds het dieptepunt in 2013 een behoorlijke opleving zien. Zo liet de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in juli weten dat er nog nooit zoveel woningen waren verkocht. In het tweede kwartaal van dit jaar veranderden maar liefst 42.819 woningen uit het NVM-bestand van eigenaar.

Woningprijzen stijgen

De opleving van de huizenmarkt is vooral het gevolg van de aantrekkelijke woningprijzen en de lage stand van de hypotheekrente. De woningprijzen zijn echter ook bezig met een opmars, zo werd er in het tweede kwartaal 2,7 procent meer betaald voor een koopwoning dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Vergeleken met het dieptepunt van de crisis zijn woningen inmiddels al 14 procent in waarde gestegen. Vooral in de grote steden stijgen de prijzen hard.

Auteur
Geplaatst
9 Aug 2016 15:25:32
Bron
Nu.nl

Delen