Eenverdieners met kinderen lopen meer hypotheekrisico’s

Eenverdieners met een modaal inkomen en meer dan twee kinderen zouden weleens in de problemen kunnen komen wanneer zij een maximale hypotheek afsluiten. Hiervoor waarschuwt toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dit komt doordat de wettelijke leennorm is gebaseerd op de situatie van slechts één huidhoudtype: een tweepersoonshuishouden zonder kinderen.

Hogere uitgaven

Een eenverdiener met meer dan twee kinderen en een inkomen van 36.500 euro per jaar geeft maandelijks meer uit dan het gemiddelde, waardoor er minder overblijft voor onvoorziene uitgaven. Daarnaast wijst de AFM op het feit dat de leennormen geen rekening houden met de mogelijke rentestijging na de rentevrije periode. Op dit moment mag de rente dan circa 2 procent bedragen, over 10 jaar kan deze echter fors hoger liggen.De AFM vraagt adviseurs dan ook om woningzoekenden ook op de negatieve scenario’s te wijzen.

Meer risico aflossingsvrije hypotheken

Ook zou de AFM graag zien dat hypotheekverstrekkers contact opnemen met klanten die een aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten. Deze groep loopt namelijk aanzienlijk meer risico op problematische schulden indien de rentes beginnen te stijgen of de hypotheekrente wordt afgeschaft.

Auteur
Geplaatst
12 Jul 2016 16:09:20
Bron
Fd.nl

Delen