Een huis kopen via crowdfunding

Crowdfunding wordt de laatste jaren steeds vaker toegepast bij de financiering van commerciële projecten. Binnenkort is het echter ook mogelijk om crowdfunding te gebruiken bij de aankoop van je nieuwe woning. Hypotheekverstrekker Jungo start namelijk met het verstrekken van leningen die voor 80 procent worden gefinancierd door institutionele beleggers en voor 20 procent worden aangevuld door crowdfunding,

Vergunning AFM

Tot voor kort was het niet toegestaan om door middel van crowdfunding het geld voor een koopwoning bij elkaar krijgen. Na maanden van overleg heeft de AFM uiteindelijk toch een vergunning verstrekt. De hypotheekaanvragen zullen door Jungo zelf worden beoordeeld en gehonoreerd. Het doel is om circa 20 procent van het hypotheekbedrag op te halen door middel van crowdfunding. Crowdfunders zullen een rentepercentage van 3 à 3,5 procent ontvangen op hun inleg. Jungo wil nog dit jaar starten met het verstrekken van de nieuwe hypotheken.

Aantrekkelijk voor beleggers

Mede-oprichter Vincent van Noort verwacht dat vrienden en familie van huizenkopers minder happig zullen zijn, aangezien zij zakelijk en privé waarschijnlijk gescheiden willen houden. Voor beleggers vormt crowdfunding daarentegen een interessante mogelijkheid: zij ontvangen immers een aantrekkelijke rente bij een laag risico. Jungo verwacht dit jaar voor maximaal 70 miljoen euro aan hypotheken te verstrekken. Na vijf jaar hoopt de hypotheekverstrekker een marktaandeel van 2 tot 5 procent in handen te hebben.

Auteur
Geplaatst
1 Jul 2016 13:23:13
Bron
Volkskrant.nl

Delen