Woningverkopen weer bijna op het niveau van 2006

Economen van ABN Amro zijn een stuk optimistischer over de woningmarkt dan eind 2015. Zij gaan ervan uit dat er dit jaar 10 procent meer woningen verkocht worden dan vorig jaar. Voor 2017 verwachten ze van een toename van 5 procent. Dit blijkt uit een rapport over de woningmarkt dat deze week is gepresenteerd.

Kopen aantrekkelijk

Philip Bokeloh, econoom bij ABN Amro, stelt dat het kopen van een woning momenteel erg aantrekkelijk is vanwege de lage hypotheekrente. Hij gaat er dan ook vanuit dat er in 2017 net zoveel woningen zullen worden verkocht als in het recordjaar 2006. Toen wisselden maar liefst 210.000 woningen van eigenaar. Ook de stijgende woningprijzen hebben een positief effect op de woningmarkt: het geeft woningkopers vertrouwen en leidt ertoe dat er steeds minder woningen onder water staan.

Grens hypotheekgarantie blijft gelijk

Het herstel van de woningmarkt heeft er ook toe geleid dat de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gelijk blijft: 245 duizend euro. Dit is vooral goed nieuws voor mensen die geen hoog inkomen hebben, maar toch verantwoord een woning willen kopen. De Nationale Hypotheek Garantie voorkomt dat woningbezitters met een restschuld komen te zitten wanneer de woning bij een gedwongen verkoop onvoldoende opbrengt.

Auteur
Geplaatst
31 Mar 2016 14:27:56
Bron
Nu.nl

Delen