Steeds meer concurrentie op hypotheekmarkt

Wilde je vroeger een hypotheek afsluiten, dan ging je eigenlijk altijd naar de bank. Vooral de Rabobank, ABN Amro en ING werden standaard bezocht. Tegenwoordig ligt dat wel anders: minder dan de helft van alle hypotheken wordt nog door banken verstrekt. Momenteel zijn het vooral hypotheekverstrekkers die werken met geld van grote beleggers die de kapitaalmarkt domineren.

Gunstige ontwikkeling

Wie een hypotheek wil afsluiten heeft nu dus een stuk meer keuze dan vroeger. Maarten Pieter Schinkel, professor of Economics aan de Universiteit van Amsterdam, noemt het een gunstige ontwikkeling. De toegenomen concurrentie leidt er toe dat de hypotheekrentes verder dalen. Daarnaast dwingt het de banken om hun dienstverlening te verbeteren, iets wat Schinkel bij zijn eigen bank ook ziet gebeuren.

Nieuwe vormen van financiering

Jeroen van Hessen van Munt Hypotheken sluit niet uit dat een kwart van de hypotheekmarkt binnen tien jaar wordt gefinancierd door beleggers. Maar ook diensten als Jungo, waarbij het geld van een hypotheekverstrekker wordt aangevuld met geld van vrienden en familie, zullen in de toekomst waarschijnlijk een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Kanttekening

Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn op de hypotheekmarkt. Zo zijn de nieuwe hypotheekverstrekkers over het algemeen minder flexibel dan de banken. Bij Munt is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een restschuld mee te financieren. Daarnaast ontvangen consumenten minder ondersteuning wanneer zij hun hypotheek online afsluiten. En wat gebeurt er wanneer pensioenfondsen hun geld terugtrekken omdat de rendementen tegenvallen? Kortom, beide vormen van hypotheekverstrekking hebben hun eigen voors en tegens.

Auteur
Geplaatst
8 Jan 2016 09:56:30
Bron
Nrc.nl

Delen