Perspectiefverklaring kan flexwerkers aan hypotheek helpen

Voor veel flexwerkers is het vinden van een koopwoning een lastige klus. De meeste banken verstrekken namelijk pas een hypotheek wanneer iemand ten minste drie jaar lang over een stabiel inkomen beschikt. Vanaf deze week kunnen mensen met een tijdelijk contract echter ook gebruikmaken van een perspectiefverklaring. Hiermee tonen zij aan dat zij in staat zijn de maandelijkse lasten ook in de toekomst op te brengen.

Perspectiefverklaring niet nieuw

De perspectiefverklaring kan men het beste vergelijken met een werkgeversverklaring. Bij het verstrekken ervan wordt er onder andere gekeken naar de opleiding die je hebt gevolgd, hoe groot de kans is op een baan in je vakgebied en in hoeverre je bereid bent om te reizen voor je werk. Overigens is de perspectiefverklaring niet nieuw: twee jaar geleden al startten Obvion, Randstad en Vereniging Eigen Huis met een proef waarbij hypotheken werden verstrekt aan mensen met een tijdelijk contract.

Er wordt gekeken naar wat iemand kan

Wanneer je een perspectiefverklaring hebt, betekent dat niet automatisch dat je ook direct in aanmerking komt voor een hypotheek. Net als bij alle andere gevallen wordt er gekeken naar de hoogte van het inkomen. Het grote voordeel is vooral het feit dat flexwerkers niet eerst drie jaar hoeven te wachten: er wordt gekeken naar wat je kan. Niet iedereen is echter overtuigd. Zo vraagt Frank Alfrink, directeur van Stichting ZZP Nederland, zich af in hoeverre er sprake kan zijn van een objectief beeld van iemands toekomst.

Auteur
Geplaatst
4 Dec 2015 15:46:35
Bron
Nos.nl

Delen