Woningmarkt blijft in 2015 aantrekken

Er blijft positief nieuws uit de woningmarkt komen. Afgelopen donderdag gaf ook het Economisch Bureau van de Rabobank aan te verwachten dat de woningmarkt verder zal aantrekken. De bank voorspelt dat er volgend jaar tussen de 145.000 en 165.000 woningen worden verkocht en dat de prijzen zullen stijgen met 1,5 tot 3,0 procent.

Economisch herstel en toenemend consumentenvertrouwen

Volgens de Rabobank hebben het herstel van de economie en het toenemende consumentenvertrouwen een sterker effect op de woningmarkt dan de negatieve factoren. Hierbij doelt de bank onder andere op het eindigen van de schenkingsvrijstelling. In 2015 zal de mogelijkheid om tot €100.000 belastingvrij aan kinderen te schenken (mits dit bedrag wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de aanschaf van een woning) namelijk verdwijnen.

Lage hypotheekrente

Ook het verlagen van de hypotheekrente speelt een belangrijke rol bij het aantrekken van de woningmarkt. Doordat banken goedkoper geld kunnen lenen op de internationale kapitaalmarkt, daalt de rente al enige tijd. Vooral de lange rentevast perioden profiteren hiervan. De gemiddelde twintigjaarrente is de afgelopen weken door verschillende banken met 0,12 procentpunt verlaagd naar 2,87 procent. Verwacht wordt dat de rentes in 2015 niet veel zullen stijgen.

Auteur
Geplaatst
14 Nov 2014 13:48:11
Bron
Nu.nl

Delen