Huizenprijzen in eerste kwartaal eindelijk weer eens gestegen!

De huizenprijzen zijn gemiddeld genomen eindelijk weer eens gestegen in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat is toch wel een bijzondere vermelding waard, aangezien een prijsstijging niet meer is waargenomen in drie jaar tijd. Natuurlijk is de prijsstijging een gemiddelde, er zijn dus genoeg regio’s en type woningen die nog steeds te maken hebben met prijsdalingen.

Hoekwoningen en appartementen

Uit cijfers van NVM blijkt dat de gemiddelde koopsom voor een woning ten opzichte van het eerste kwartaal in 2013 steeg met 1,2% tot 209.000 euro. Hoekwoningen en appartementen deden het vooral goed met prijsstijgingen van respectievelijk 2,2% en 2,9%. Ook tussenwoningen stegen gemiddeld in prijs, en wel met 0,5%. Vrijstaande woningen lijken zich niks aan te trekken van deze positieve wind en daalden gemiddeld in prijs met 1%.

Hypotheken onder water

Toch is het niet alleen maar hosanna. Zo liet De Nederlandse Bank (DNB) weten dat als de huizenprijzen nu constant zouden blijven - wat voor veel huiseigenaren al reden zou zijn voor een feestje - dat dan nog steeds tweederde van alle hypotheken die in 2012 onder water stonden, over tien jaar nog steeds met de water tot de lippen staan. En juist het hebben van een restschuld is voor veel huiseigenaren een reden om niet te verhuizen. Wat weer betekent dat de doorstroming op de woningmarkt maar niet goed op gang zal komen.

Auteur
Geplaatst
14 Apr 2014 10:29:23
Bron
Nugeld.nl

Delen