In maart opnieuw positieve verkoopcijfers voor woningmarkt

Het gepingpong over wel of geen herstel op de porseleinen woningmarkt is nog niet ten einde. Hebben we weer wat vertrouwen teruggevonden of maskeren de positieve cijfers van bijvoorbeeld de woningverkoop dat er nog genoeg scherven onder het tapijt liggen? Makelaarsland kon ons mededelen dat de woningverkoop in maart in ieder geval een nieuwe stap in de goede richting was. Zo’n 14.500 woningen verkocht, waarmee in het eerste kwartaal van 2014 nu 40.000 woningen van eigenaar verwisselden. Een verdubbeling ten opzichte van 2013.

Kopen of huren

De drukke en populaire steden zoals Amsterdam en Utrecht zijn vooral in trek bij kopers. Misschien ook omdat juist hier de huurprijzen door het plafond schieten en het kopen van een woning een aantrekkelijk alternatief is geworden voor huurders. Het kan ook zijn dat huizenkopers door hebben dat de huizenprijzen niet nog een keer 20% gaan dalen en dat nu een uitstekend moment is om een huis te kopen. Hoe pessimistisch een pessimist ook kan zijn, de woningverkoop is nu al zes maanden op rij gestegen.

Huizenprijzen gedaald

De pessimist (of moet ik zeggen realist?) zal wijzen op de prijs van een woning. Die ligt na zes jaar crisis inmiddels ruim 20% onder het prijsniveau van 2008. Maar misschien zijn de huidige huizenprijzen juist realistischer, hoe vervelend dat ook is voor degene die enkele jaren geleden een woning hebben gekocht. Binnenkort zal het Kadaster ook haar cijfers vrijgeven voor de maand maart en dus ook het eerste kwartaal. Over het algemeen blijven de cijfers van het Kadaster enigszins achter bij die van Makelaarsland. Toch zal ook volgens het Kadaster de woningverkoop ongetwijfeld weer zijn gestegen.

Auteur
Geplaatst
1 Apr 2014 14:19:28
Bron
Nieuws.nl

Delen