Een derde van woningbezitters staat onder water

De term ‘onder water staan’ is de laatste maanden steeds vaker in het nieuws geweest. Niet verwonderlijk als je in het achterhoofd houdt dat de huizenprijzen sinds 2008 met ruim 23% zijn gedaald. Dat betekent dat veel huiseigenaren een koopwoning hebben waarvan de waarde ver onder de totale hypotheekschuld zit. Volgens het CBS hadden begin 2013 1,4 miljoen huishoudens met dit fenomeen te maken. Dat is 34% van alle woningen.

Gemiddelde restschuld

Ook de grote van de gemiddelde restschuld - verschil tussen hypotheek en waarde van de woning - is gestegen. Begin 2012 bedroeg de gemiddelde restschuld nog 52.000 euro, een jaar later steeg de gemiddelde restschuld tot 61.000 euro. Het aantal huishoudens dat onder water staat steeg van 1,1 miljoen tot 1,4 miljoen.

Woning met overwaarde

Niet alleen steeg het aantal woningbezitters met een restschuld, ook nam het aantal huiseigenaren met een woning die meer waard is dan de hypotheekschuld (overwaarde) juist weer af. Dit aantal daalde van 73% (2008) tot bijna 50% (2013).

Aflossen op hypotheek

Natuurlijk hoeft het geen ramp te zijn dat je woning onder water staat. Als je de komende jaren nog gewoon op je plek blijft zitten en kan wachten op betere tijden voor de woningmarkt, dan is er geen man overboord. Wellicht stijgen de huizenprijzen weer licht en los je in de tussentijd ook af op je hypotheekschuld.

Nationale Hypotheek Garantie

Ben je wel gedwongen je woning te verkopen door bijvoorbeeld scheiding of het verliezen van je baan? Dan kan de Nationale Hypotheek Garantie uitkomst bieden (als je die hebt) en anders is het verstandig naar je bank te stappen om samen te kijken naar de best mogelijke financiële oplossing.

Auteur
Geplaatst
25 Mar 2014 10:29:27
Bron
Wegwijs.nl

Delen