Huiseigenaren in problemen door aangepaste regels voor NHG

Steeds meer huiseigenaren die gebruik maken van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) krijgen een afwijzing voor hun kiezen wanneer ze in problemen zijn gekomen en de NHG willen inschakelen om zo de restschuld te kunnen betalen. Ondermeer door de aangescherpte voorwaarden is het steeds lastiger voor woningbezitters om gebruik te kunnen maken van de NHG.

Woningbezitter met restschuld

Per 1 januari 2014 zijn de regels flink aangepast voor de NHG. Sinds deze aanpassing is het aantal afwijzingen voor het betalen van de restschuld met 10% gestegen. In 2013 deden 4.522 woningbezitters een beroep op de NHG. Dit is 27% meer dan een jaar eerder. Het gemiddelde verlies per woning nam in 2013 toe met 11% tot 38.877 euro. De meeste woningbezitters kwamen in de problemen door dalende huizenprijzen en groeiende werkloosheid.

Onder water staan

Een groeiend aantal huiseigenaren komt dus onder water te staan. Dit houdt in dat de waarde van de woning lager is dan de hypotheek. Gemiddeld lag de waarde van een woning dus bijna 39.000 euro lager dan de hypotheekschuld. Dat betekent dat wanneer een huiseigenaar zijn woning verkoopt, hij niet zijn hele hypotheekschuld kan aflossen en met een restschuld blijft zitten. De verscherpte voorwaarden maken het nu nog lastiger om deze restschuld te laten betalen door de NHG.

Auteur
Geplaatst
18 Mar 2014 13:43:29
Bron
Nugeld.nl

Delen