Dramatische score verkoop nieuwbouwwoningen

De Monitor Nieuwe Woningen (MNW) laat geen ruimte voor twijfel of onduidelijkheid. De bouw en de verkoop van nieuwbouwwoningen koersen af op een absoluut dieptepunt. Na het echec van Oranje op het EK, lijkt nu ook de woningmarkt zwaar op punten te verliezen en zal snel moeten worden begonnen aan de heropbouw om verdere schade te voorkomen.

Dieptepunt 2011

Uit onderzoek van de MNW komt naar voren dat in 2011 slechts 19.000 nieuwbouwwoningen werden verkocht. Voordat de woningcrisis gestalte kreeg, werden jaarlijks ruim 40.000 woningen verkocht. NEPROM, de vereniging van projectontwikkelaars, verwacht dit jaar zelfs een verdere daling en schat de verkoop van nieuwe woningen in 2012 op het schamele aantal van 12.000. Dat zou betekenen dat de verkoop zal dalen met 70% in vergelijking met de jaren voor de woningcrisis. Verder bleek dat de gemiddelde verkoopprijs van nieuwbouwwoningen ook drastisch daalde van 300.000 euro in 2007 naar amper 260.000 euro in 2012.

Komende jaren weinig verbetering

Door het aarzelende optreden van alle politieke partijen lijken snelle maatregelen om de woningmarkt uit het slop te halen te lang op zich te laten wachten. Teveel onduidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek, strengere eisen bij het verstrekken van een hypotheek, problemen bij de Nederlandse banken en natuurlijk de slepende eurocrisis zorgen ervoor dat zowel consumenten als banken kiezen voor terughoudendheid. Met als gevolg dat de verkoopcijfers verder dalen, de huurmarkt zwaar onder druk komt te staan en weinig woningen worden gebouwd. Terwijl juist de doorstroming een flinke oppepper nodig heeft, besluiten veel mensen te blijven zitten op hun betaalbare plek.

Overheid nieuwe aanvoerder

Wat Nederland nodig heeft, is een sterke leider. Een aanvoerder die het land uit de woningcrisis leidt. En de enige die daar voor in aanmerking komt, is de overheid. Met het oog op het groeiend aantal huishoudens in de komende tien jaar (500.000) en de verbeterde innovatiekracht en energiezuinige technologieën in de bouwsector liggen er genoeg mogelijkheden om op lange termijn weer te scoren. Een goed begin zou volgens GroenLinks al zijn om starters een bonus van bijvoorbeeld 10.000 euro te geven bij het kopen van een woning. Maar de overheid en de politieke partijen zullen ook moeten beseffen dat meer maatregelen nodig zijn, het liefst zo snel mogelijk. Wachten tot na het zomerreces lijkt geen optie. Een vroege voorsprong is absoluut noodzakelijk.

Auteur
Geplaatst
18 Jun 2012 08:40:00
Bron
Nieuwsbank.nl

Delen