Wat doet aanpassing hypotheekrenteaftrek met huizenprijzen?

Het Lenteakkoord van VVD, CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie kan grote gevolgen hebben voor de woningmarkt. In de plannen is immers een ingrijpende aanpak van de hypotheekrenteaftrek opgenomen. Het voorstel is al door de Tweede Kamer (logisch, de partijen hebben een meerderheid) – en ligt nu bij de Eerste Kamer. Als het daar ook wordt aangenomen, gaan de nieuwe regels in beginsel per 1 januari 2013 gelden. Tenzij de nieuwe verkiezingen leiden tot hele andere politieke verhoudingen, er binnen afzienbare tijd een nieuwe regering gevormd is en er dan direct iets wordt gedaan om de doorvoering alsnog tegen te houden.

Wat is het plan ook alweer? Niet zo ingewikkeld in eerste aanleg. Vanaf 1 januari 2013 zou de hypotheekrente alleen nog aftrekbaar zijn voor hypotheken die annuïtair of lineair worden afgelost. Dus niet voor aflossingsvrije hypotheken, maar ook niet voor spaarhypotheken, beleggingshypotheken en bankspaarhypotheken. Dit gaat alleen op voor nieuw af te sluiten hypotheken. Voor bestaande hypotheken blijft de huidige volledige aftrek van hypotheekrente gelden.

De gevolgen van de nieuwe regels laten zich vrij gemakkelijk raden. Een hypotheek die in 30 jaar volledig afgelost moet worden, annuïtair of lineair, geeft een hele hoge maandlast. Zodanig, dat het maximaal te lenen bedrag aan hypotheek flink zal instorten. Natuurlijk is het niet verplicht om zo af te lossen. Dan zit je alleen met niet-aftrekbare hypotheekrente, en dus ook hogere netto maandlasten. Kortom: mensen kunnen minder lenen voor het aankopen van een woning. Ze kunnen dan dus minder bieden voor een woning.

Aan de andere kant zitten we met talloze te koop staande woningen, mensen die hun huis echt kwijt willen. Aanbod hoog….vraag laag…het kan niet anders dan dat de huizenprijzen hier zwaar onder gaan lijden. Deze zullen pittig dalen. Hoeveel – ach, dat is kijken in een kristallen bol. Percentages van minimaal 20% worden hier en daar wel genoemd, maar meer kan ook makkelijk.

Auteur
Geplaatst
30 May 2012 11:41:00
Bron

Delen