Komt de doorstroming op de huizenmarkt weer op gang?

Doorstroming is het toverwoord voor een gezonde woningmarkt. Alleen is dat nou juist waar het momenteel aan schort. Makelaarsland onderzocht wie de huidige huizenzoekers en potentiƫle woningkopers zijn. Krijgen de woningzoekers weer een beetje vertrouwen in de huizenmarkt en wat is eigenlijk de huidige situatie van de huizenzoekers?

Huis te koop

Het onderzoek leverde enkele opmerkelijke resultaten op. Zo bleek dat 55% van de woningzoekers nog steeds een woning te koop heeft staan. Dit is een belangrijke groep want juist deze woningzoekers vallen onder de doorstromers. Als het lukt deze groep weer op gang te krijgen, betekent dat dat de huizenmarkt ook weer langzaam op stoom zou moeten komen. Van deze doorstromers woont een klein deel nog thuis, terwijl 39% een woning huurt. Van alle huizenzoekers is een derde deel voor het eerst op zoek naar een eigen woning, dit zijn de zogeheten starters. Verder bleek dat 47% van de huizenkopers denkt dat de huizenprijzen dit jaar blijven dalen, 38% denkt dat de woningmarkt weer stabiliseert.

Groter wonen

Een groot deel van de huizenzoekers is op zoek naar een woning omdat de huidige woning te klein is. Dit geldt voor 30%. Voor 14% geldt juist weer dat de huidige woning te groot is, deze groep zoekt dus een kleinere woning. Andere belangrijke redenen om te verhuizen zijn scheiding, ander werk of samenwonen. Het liefst koopt 68% nog dit jaar een nieuw huis. De meeste woningzoekers zijn op zoek naar een woning van 150.000 tot 225.000 euro, gevolgd door een grote groep die op zoek is naar een huis van 225.000 tot 300.000 euro. Duurdere woningen vallen al snel buiten de boot. Zo is slechts 2% op zoek naar een woning van meer dan 600.000 euro.

Auteur
Geplaatst
1 May 2013 14:06:00
Bron
Metronieuws.nl

Delen