Verkoop woningen toegenomen in maart

Het blijft moeilijk om positief nieuws over de woningmarkt in de juiste context te plaatsen. Makelaarsland maakte bekend dat de maand maart een stijging liet zien in aantal verkochte woningen ten opzichte van februari. Goed nieuws dus! Maar in vergelijking met maart 2012 bleef de verkoop van woningen nog duidelijk achter. Dus hoe blij mogen we zijn?

Slechte start woningverkoop

De meeste kenners waren niet verrast met de stijging in woningverkoop in maart. Nederland krabbelt heel, heel langzaam weer iets omhoog uit de zeer dramatische maand januari. Aan het begin van 2013 werden slechts 3500 woningen verkocht. De woningverkoop in februari liet al een lichte stijging zien, in totaal werden 4800 koopwoningen verkocht. En maart doet daar weer een schepje bovenop met 5500 koopwoningen die van eigenaar wisselden.

Overdrachtsbelasting

Toch is er nog niemand in jubelstemming. Er werden tenslotte beduidend minder woningen verkocht dan een jaar eerder, maar liefst 32% minder. Er is dus nog een lange weg te gaan. Bovendien is het doorgaans een normale ontwikkeling dat er meer huizen worden verkocht in het voorjaar. Vorig jaar was er in maart een flinke toename te zien omdat veel mensen gebruik wilden maken van de lage overdrachtsbelasting. Het was toen nog onduidelijk wat er met deze belasting ging gebeuren. Uiteindelijk werd in het Lenteakkoord afgesproken om de belasting permanent te verlagen.

Aantal bezichtigingen toegenomen

Is ergste crisis voorbij? Het lijkt er wel op. Maar om nu te spreken van een opleving, daarvoor is het nog veel te vroeg. Dat in maart het aantal bezichtigingen toenam tot 75.000 - een maand eerder bekeken 68.000 mensen een potentiele nieuwe woning - is echter mooi meegenomen. Misschien dat de maand april ons volkomen verrast met ongekende verkoopcijfers...

Auteur
Geplaatst
2 Apr 2013 10:05:00
Bron
Nugeld.nl

Delen