Hypotheek hoeft NIET rond te zijn voor 1 januari!

Het is opeens druk bij makelaars, banken en tussenpersonen. Vreemd…het gaat toch zo slecht met de woningmarkt? Nee, niet vreemd! Immers, de fiscale regels rondom hypotheken veranderen per 1 januari 2013. En kennelijk zijn er toch best veel mensen die graag nog onder de oude regels een huis willen kopen en financieren.

Snel een huis kopen

Is het dan nodig om nu op stel en sprong een huis uit de markt te plukken en met bloedspoed een hypotheek te regelen? Ja en nee. Om een hypotheek te kunnen afsluiten onder de huidige fiscale regels, moet de koopovereenkomst van de aangekochte woning wel in 2012 getekend zijn. Dus ja, een huis kopen moet je wel dit jaar nog doen dan. Maar de hypotheek hoeft níet in december nog even snel in orde gemaakt te worden. Dat mag best ook in 2013 gebeuren.

Hypotheek afronden in 2013

Echt waar? Echt waar! De nieuwe regels (dus de verplichte annuïtaire aflossing) geldt in beginsel voor hypotheken die vanaf 1 januari 2013 worden aangegaan. Nou dan? Nee… er geldt een uitzondering op deze regel. Wanneer? Als er op 31 december al een ‘onherroepelijke, schriftelijke koopovereenkomst’ is aangegaan voor een woning die in 2013 wordt geleverd en waarbij dan een hypotheek afgesloten wordt. De hypotheek kan dus in 2013 rondgemaakt worden. Ook het afsluiten van een fiscaal interessante kapitaalopbouw (Kapitaalverzekering Eigen Woning, Beleggingsrecht Eigen Woning of Spaarrekening Eigen Woning) kan nog in 2013. Als de aankoop maar in 2012 is gedaan!

Onherroepelijke koopovereenkomst

Wel interessant: wat verstaan ze dan onder een ‘onherroepelijke koopovereenkomst’? Mogen er bijvoorbeeld geen ontbindende voorwaarden meer zijn? Jawel, dat mag wel. In de koopakte mogen gewoon de normale ontbindingsclausules staan: - De wettelijke bedenktijd - Het voorbehoud van financiering (dus dat de koop niet doorgaat als jij de hypotheek niet rond krijgt) - Het voorbehoud van vergunning (dus dat de koop niet doorgaat als je geen woonvergunning krijgt, als dat aan de orde is) Er moet dus wel een koopovereenkomst getekend zijn. Ook bij nieuwbouw: het tonen van interesse is niet genoeg. Je moet wel echt een koop-aannemingsovereenkomst getekend hebben.

Dus je hoeft de bank en je tussenpersoon niet te belagen om de hypotheek nog met superspoed door de molen te halen – dat lukt vaak helemaal niet in een paar weken. Ga vooral wél nog even goed kijken om de juiste woning te vinden!

Auteur
Geplaatst
5 Dec 2012 10:17:00
Bron

Delen