Rabobank voorspelt weinig goeds in 2013

De hoop dat de woningmarkt in 2013 de exit in de huidige crisis weet te vinden, valt al vroeg in duigen. Tenminste, als de economen van de Rabobank hun gelijk krijgen. Zij voorspellen o.a. dat de huizenprijzen volgend jaar gemiddeld met 7% verder zullen dalen. We kunnen ons dus opmaken voor nog een jaar van laagterecords en dieptepunten.

Huizenprijzen verder omlaag

In haar Kwartaalbericht Woningmarkt stelt de Rabobank dat 2012 zal worden afgesloten met een daling van de huizenprijzen van 6%. Deze trend zal dus vrolijk doordenderen in het nieuwe jaar. Dat de vraagprijs heel langzaam en geleidelijk daalt, is een schrale troost. Huiseigenaren hebben vaak geen haast met de verkoop van hun huis en willen dus niet zomaar de verkoopprijs verminderen. Ook het zicht op een restschuld houdt de verkoopprijs nog redelijk in bedwang.

Korte termijn

De geplande maatregelen zullen uiteindelijke de woningmarkt de goede richting opsturen, zo verwachten de economen. Alleen op korte termijn zal de pijn nog te voelen zijn van het grote aanbod en de minimale vraag naar koophuizen. Dat de koopkracht daalt, de werkloosheid stijgt en bij hypotheken fiscaal gemeten wordt met twee maten, helpt ook niet echt. Mensen kunnen vaak minder lenen en minder besteden.

Opleving

In 2012 komen ongeveer 118.000 huizen in de handen van nieuwe eigenaren. De verwachting is dat in 2013 rond de 110.000 woningen van eigenaar zullen wisselen. In het derde kwartaal van dit jaar werden bijna 23.000 huizen verkocht, ruim 25% minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Waarschijnlijk zal het laatste kwartaal van dit jaar uitmonden in een kleine opleving omdat mensen toch nog gebruik willen maken van het gunstige fiscale klimaat. Vanaf 2013 gaat er natuurlijk een hoop veranderen, vaak ten nadele van de koper.

Auteur
Geplaatst
19 Nov 2012 12:01:00
Bron
Elsevier

Delen