Restschuld wordt fiscaal aftrekbaar

Een stroom aan kritiek barstte los nadat bekend werd welke maatregelen klaarliggen voor de woningmarkt. De aanpak voor de hypotheekrenteaftrek zou zelfs 'discriminerend' zijn. Is alles dan kommer en kwel? Nee. Want er is ook positief nieuws. Gisteren maakte kersverse minister van Wonen Stef Blok bekend dat restschuld maximaal vijf jaar lang aftrekbaar blijft. We mogen even juichen!

Onder water

Veel huizenbezitters durven niet de stap te maken om te verhuizen omdat ze na de verkoop blijven zitten met een aanzienlijke restschuld. Dit houdt in dat de verkoopprijs lager is dan de hypotheek. Vaak hebben huiseigenaren (deels) aflossingsvrije hypotheken en lossen ze dus amper af. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) staat 1 op de 6 huiseigenaren 'onder water'. Om de doorstroming toch een beetje op gang te krijgen, hebben minister Stef Blok en staatssecretaris van Financiën Frans Weekers besloten dat de restschuld aftrekbaar moet zijn. De kosten voor de lening en de rente zijn nu dus voor maximaal vijf jaar aftrekbaar.

Tijdelijke oplossing

Maar voordat we jubelend de straat op rennen - ook deze maatregel kon op kritiek rekenen. Natuurlijk zullen huiseigenaren wellicht nu sneller besluiten wél te verhuizen. Alleen hebben ze nog steeds een probleem als ze de restschuld niet binnen die vijf jaar af kunnen lossen. Huisbezitters hebben een gemiddelde restschuld van 35.000 euro. Er zijn maar weinig mensen die dat even binnen vijf jaar aflossen. Vervolgens moet over de restschuld die nog overblijft, rente betaald worden. Die valt vaak hoger uit dan het normale rentetarief en is geheel voor de rekening van de huisbezitter, aldus VEH.

Bredere aanpak

De maatregel lijkt te werken, maar dan slechts voor vijf jaar. Is het daardoor een slechte maatregel? Als hierdoor sommige huiseigenaren over de streep worden getrokken om te gaan verhuizen en de doorstroming weer licht op gang wordt gebracht, dan heeft de maatregel wel degelijk effect gehad. Natuurlijk is een veel bredere aanpak nodig om weer lucht te krijgen op de woningmarkt. Maar elk lichtpuntje is er één, daarom is een minuscuul jubelsprongetje wel op z'n plaats.

Auteur
Geplaatst
8 Nov 2012 08:27:00
Bron
Nu.nl

Delen