Hypotheekaanvragen starters vaak onterecht afgewezen

Maar liefst 30 procent van de starters krijgt onterecht nul op het rekest bij de hypotheekaanvraag. Vooral de aanvragen van huishoudens met een inkomen tussen de 20.000 en 30.000 euro worden onterecht afgewezen. Er zou meer moeten worden gekeken naar de individuele situatie dan naar standaarden. Dit blijkt uit onderzoek van de Hypotheekshop.

Strenge hypotheekseisen

Vaak kan men de hypotheekkosten wel opbrengen, maar gooien de strengere hypotheekeisen roet in het eten. Zo kan men momenteel nog slechts tot 102 procent van de koopsom lenen om bijkomende kosten te betalen. Bij de aankoop van een woning komen immers ook de kosten voor een hypotheekadviseur en overdrachtsbelasting kijken. Dit percentage zal in 2018 worden teruggebracht naar 100 procent, wat inhoudt dat men de bijkomende kosten zelf zal moeten betalen.

Gedragscode sluit niet aan op arbeidsmarkt

Volgens de Hypotheekshop sluit de gedragscode van hypotheekverstrekkers niet meer aan op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Steeds vaker dient bij de aankoop van een woning eigen geld te worden ingelegd, iets wat vaak voor problemen zorgt. Ook wordt het inkomen van zzp’ers volgens de Hypotheekshop onjuist vastgesteld, waardoor zij onterecht niet in aanmerking komen voor een hypotheek. Daarnaast werken steeds minder mensen in vast dienstverband en zal de nieuwe generatie afgestudeerden met een forse studieschuld de woningmarkt opgaan.

Auteur
Geplaatst
16 Jun 2016 11:04:43
Bron
Bnr.nl

Delen