Leegstaande koopwoningen verhuren aan vluchtelingen

De dubbele woonlasten wegnemen van woningbezitters die hun woning niet kunnen verkopen én daarbij meteen de problemen omtrent de huisvesting van vluchtelingen oplossen. Acht Limburgse woningcorporaties hopen dit te bereiken met het plan dat zij deze week presenteerden. Ze willen leegstaande koopwoningen onder de Leegstandswet aan asielzoekers gaan verhuren.

Corporaties nemen verhuur op zich

Hoewel de woningmarkt momenteel met een stevige opmars bezig is, staan er nog genoeg woningen voor langere tijd te koop. Als het idee van de woningcorporaties werkelijkheid wordt, ontvangen de eigenaren 500 tot 575 euro per maand voor hun woning. Zij hoeven zich ook niet bezig te houden met het opstellen van het huurcontract of het beheren van de woning. In ruil hiervoor draagt de eigenaar maximaal 55 euro per maand af aan de woningcorporatie.

Vluchtelingen mee laten doen

Wim Hazeu, bestuurder van één van de deelnemende woningcorporaties, laat weten het zonde te vinden om koopwoningen leeg te laten staan: “Door de woning te verhuren brengt het de particuliere woningeigenaar nog wat op.” Daarnaast is hij van mening dat het belangrijk is om vluchtelingen met een verblijfsvergunning zo snel mogelijk te laten deelnemen aan de samenleving. Doordat de woning onder de Leegstandswet wordt verhuurd, kan de woningeigenaar de huurovereenkomst bij verkoop gewoon opzeggen.

Auteur
Geplaatst
25 Mar 2016 16:12:10
Bron
Cobouw.nl

Delen