280 euro per maand belastingvoordeel voor woningbezitter

Nederlandse woningbezitters hebben in 2014 in totaal 33,2 miljard euro mogen aftrekken van hun belastbaar inkomen. Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) is de hypotheekrenteaftrek met 30,8 miljard de grootste aftrekpost. Het totale belastingvoordeel bedroeg in 2014 14,2 miljard euro, oftewel 280 per maand per huishouden. Vooral de huishoudens met een hoger inkomen profiteren van de hypotheekrenteaftrek.

Meer belastingvoordeel voor hogere inkomensgroepen

Het maandelijkse belastingvoordeel is met circa 20 euro afgenomen ten opzichte van 2012. Dit is het logische gevolg van het feit dat veel woningbezitters een deel van hun [hypotheek] (http://www.koopwoningen.nl/info/hypotheek/) in de tussentijd hebben afgelost. Absoluut gezien profiteren vooral de hogere inkomens van de hypotheekrenteaftrek. Zo bespaart iemand in de bovenste 10%-inkomensgroep 510 euro per maand, terwijl woningbezitters met een laag inkomen 190 euro besparen.

Verdeling van de koopwoningen

Koopwoningen zijn niet gelijkmatig over de Nederlandse bevolking verdeeld. We zien dat het huizenbezit toeneemt naarmate het inkomen stijgt. Zo beschikt 14,6 procent van de huishoudens met een laag inkomen over een eigen woning, tegenover 92,1 procent van de huishoudens met een hoog inkomen. Opvallend is dat het aandeel in het totale woningbezit voor iedereen onder de 45 jaar krimpt ten opzichte van 2012. Het woningbezit van alle andere leeftijdsgroepen liet juist een stijging zien.

Auteur
Geplaatst
23 Oct 2015 10:23:01
Bron
Nrc.nl

Delen