Woningbehoefte biedt kansen voor de bouw

Door de groeiende woningbehoefte zullen er in de periode tot 2040 wel 750.000 tot 1,4 miljoen nieuwe woningen moeten worden gebouwd. Dit blijkt uit een studie van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), die gisteren gepubliceerd werd.

Goed nieuws voor de bouw

De uitkomsten van het onderzoek betekenen goed nieuws voor de Nederlandse bouwsector. De verwachte toename van behoefte aan woningen is zo groot, dat ook het verbouwen van bestaande gebouwen (zoals leegstaande kantoren, winkels en verzorgingshuizen) bij lange na niet volstaat: dit levert hooguit rond de 50.000 extra woningen op.  

Grootste groei in de koopsector

Het EIB stelt verder dat de grootste groei, absoluut gezien, zal plaatsvinden in de koopsector, vanwege een afname van de behoefte aan sociale huurwoningen. Deze afname wordt verklaard door de stijging van het opleidings- en welvaartspeil en de daarmee kleiner wordende doelgroep voor sociale huur.  

Ruim 60 miljard euro per jaar

De totale jaarlijkse bouwproductie (waar zowel woningen als kantoren, ziekenhuizen, scholen en infrastructuur onder vallen) zal in 2014 op zo’n 60 miljard euro per jaar uitkomen. Daarmee is de productie praktisch terug op het niveau van voor 2008, toen de economische crisis uitbrak. Ten opzichte van de huidige productie betekent deze 60 miljard euro een toename van zo’n 20 procent.

Auteur
Geplaatst
12 Jun 2015 14:14:15
Bron
RTLnieuws.nl

Delen