Grote regionale verschillen herstel woningmarkt

Het mag dan de goede kant op gaan met de Nederlandse woningmarkt, de regionale verschillen blijven immens. Dat blijkt uit het kwartaalbericht over de woningmarkt van onderzoeksbureau Calcasa. Zo zijn koopwoningen in Amsterdam en Haarlem het afgelopen jaar bijna 10 procent in waarde gestegen, terwijl de prijzen in Drenthe gelijk bleven.

Waardestijging op platteland fors minder

De cijfers van Calcasa komen deels overeen met de bevindingen van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM): vooral koopwoningen in de Randstad stijgen snel in waarde, terwijl woningen op het platteland fors achterblijven. Volgens Calcasa is het verschil echter een stuk groter dan NVM beweert. Zo zijn woningen in Friesland het afgelopen jaar slechts 1,1 procent in waarde gestegen, terwijl woningen in Haarlem 9,5 procent meer waard zijn geworden. Opvallend is verder dat woningen in de stad Groningen erg populair zijn.

Gemiddelde waarde van alle woningen in een gebied

Calcasa gaat bij het vaststellen van de gemiddelde woningwaarde anders te werk dan het Kadaster of de NVM. Het onderzoeksbureau kijkt namelijk niet alleen naar de prijzen van verkochte woningen, maar maakt op basis van cijfers van het kadaster in combinatie met buurtgegevens een inschatting van de gemiddelde waarde van álle woningen in een gebied.

Auteur
Geplaatst
4 Jun 2015 12:16:01
Bron
Z24.nl

Delen