Koophuis over tien jaar evenveel waard als nu

Waar je er vroeger zeker van kon zijn dat je net gekochte woning over tien jaar fors meer zou opleveren, moet je er tegenwoordig vanuit gaan dat deze dan ongeveer evenveel waard is als nu. De tijd van de koopwoning als investering ligt dus ver achter ons. Dit blijkt uit het rapport over de Nederlandse huizenmarkt dat ING onlangs heeft gepubliceerd.

Huizenprijzen stijgen jaarlijks met 2 procent

Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING, gaat ervan uit dat de prijzen van koopwoningen de komende tien jaar met slechts 2 procent per jaar zullen stijgen. Door de extra kosten die bij de aanschaf van een woning komen kijken (zoals de kosten koper, overdrachtsbelasting en eventuele verbouwkosten) en de inflatie zul je over een periode van tien jaar geen winst maken op je woning. Dit in tegenstelling tot 45 jaar geleden, toen koopwoningen jaarlijks nog met circa 5,3 procent in waarde toenamen. Kortom, koop een woning vooral met het oog op woongenot en zie je woning niet als een spaarpot.

Groei van het aantal huishoudens vlakt af

Er worden in het rapport verschillende oorzaken genoemd voor het afnemen van de prijsstijging. Zo wordt er ingegaan op de afgenomen groei van het aantal Nederlandse huishoudens: deze zullen het komende decennium met 7 procent stijgen, terwijl de groei in de jaren zestig nog 30 procent bedroeg. Daarnaast zal het besteedbare inkomen de komende tien jaar ook minder hard groeien dan in de periode ervoor.

Auteur
Geplaatst
13 Mar 2015 10:25:33
Bron
Nu.nl

Delen