NVM: ‘Huizenmarkt herstelt sneller dan verwacht’

Het herstel van de huizenmarkt voltrekt zich sneller dan verwacht. Dat stelt makelaarsvereniging NVM deze week. In het laatste kwartaal van 2014 werden er 34.622 woningen verkocht: 30% meer dan een jaar eerder. Vergeleken met het dieptepunt van de crisis betekent het zelfs een verdubbeling.

Ook gemiddelde huizenprijs stijgt

Behalve het aantal verkochte woningen stijgt ook de gemiddelde huizenprijs. Verwisselde de gemiddelde woning in Nederland eind vorig jaar nog voor een kleine 208.000 van eigenaar, op dit moment komt het gemiddelde met 250.000 3,5% hoger uit. Volgens de NVM is de verbeterde huizenmarkt vooral te danken aan de lage hypotheekrente. Daarnaast zorgen de stijgende huurprijzen voor een grotere vraag naar koopwoningen.

NVM verwacht dat herstel doorzet

NVM-voorzitter Ger Hukker ziet het herstel van de woningmarkt in 2015 doorzetten: “Vooral de nieuwbouwmarkt zal flink herstellen,” verwacht hij. “Ook zal de gemiddelde prijs van koopwoningen blijven stijgen, gemiddeld met ongeveer 3%.” De tijd dat huizen als warme broodjes over de toonbank gaan, ligt desondanks achter ons, waarschuwt Hukker. “Dat is voorgoed verleden tijd. Huizenkopers zijn voorzichtiger en kritischer geworden.”

Onder water staande woningen

Het aantrekken van de woningmarkt zorgt er naar verwachting ook voor dat in 2015 meer woningen die onder water staan, zullen worden verkocht. Dat stelt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), die verantwoordelijk is voor de verstrekking van de Nationale Hypotheek Garantie. WEW maakte deze week bekend dat het aantal gedwongen huizenverkopen in 2014 met 6% is gestegen. De belangrijkste oorzaak voor deze toename ligt volgens de stichting in het feit dat er in 2014 relatief meer hypotheekgaranties zijn verstrekt dan in eerdere jaren.

Auteur
Geplaatst
16 Jan 2015 16:58:27
Bron
NVM.nl

Delen