Woningbezitter zonder energielabel riskeert flinke boete

Huiseigenaren die bij de verkoop van hun woning geen energielabel kunnen tonen, riskeren binnenkort een boete van maximaal 405 euro. Dat meldt een woordvoerder van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) deze week.

Voorlopig en definitief energielabel

Het energielabel geeft aan hoe zuinig de woning is in het gebruik van gas, elektriciteit en warmte. Het loopt van A (meest zuinig) tot G (minst zuinig). In januari en februari krijgen alle huizenbezitters van Nederland, in totaal zo’n vijf miljoen mensen, een voorlopig energielabel thuisgestuurd. Dit voorlopige label geeft een schatting van de zuinigheid van het huis op basis van gegevens uit het Kadaster en van vergelijkbare woningen. Deze gegevens kunnen de eigenaren zelf aanvullen, zodat het voorlopige label kan worden omgezet in een definitief label. De kosten van deze omzetting zijn volgens de woordvoerder van minister Blok ‘enkele tientjes’. Het energielabel is alleen verplicht wanneer er nieuwe bewoners in het huis komen.

Gemakkelijker en goedkoper

Er was al een verplicht energielabel vóór deze plannen van de minister, maar dat werd vrijwel altijd genegeerd door kopers en verkopers. Dat zal met de invoering van deze boete normaal gesproken veranderen. Volgens het ministerie is het nieuwe energielabel ‘gemakkelijker en goedkoper’ dan zijn voorganger, vooral omdat de gegevens digitaal kunnen worden doorgegeven. Het gaat hierbij om aspecten als ventilatie, isolatie en de aanwezigheid van zonnepanelen. Claims van woningbezitters moeten wel worden bewezen: iemand die zegt zonnepanelen te hebben geïnstalleerd, dient dit bijvoorbeeld aan te tonen middels foto’s of rekeningen.

Misbruik loert

Niet iedereen is enthousiast over de plannen van minister Blok. Hans van der Ploeg, directeur van brancheorganisatie VBO Makelaars, kan zich vinden in het stimuleren van bewustzijn omtrent energieverbruik, maar zet zijn vraagtekens bij de huidige aanpak. Volgens hem werkt het misbruik in de hand: “Als ik van plan ben mijn huis te verkopen, dan is het best belangrijk dat ik een zo goed mogelijk label heb. Als ik dan toevallig niet overal dubbel glas heb, dan maak ik gewoon een foto van dat ene raam met dubbel glas. Dan heb ik mijn label toch mooi opgepoetst.” Van der Ploeg is van mening dat het doorgeven van dit soort gegevens door een expert gedaan moet worden, niet door huiseigenaren zelf.

Auteur
Geplaatst
9 Jan 2015 15:33:35
Bron
BNR.nl

Delen