Starters leggen gemiddeld 23.000 euro opzij voor koopwoning

Starters die op zoek zijn naar een koopwoning sparen tegenwoordig eerst flink voordat ze tot de uiteindelijke aankoop overgaan. Gemiddeld gezien houden ze maandelijks 410 euro apart, waardoor ze de eerste 23.000 euro van hun koopwoning zelf kunnen betalen. Dit blijkt uit onderzoek van ING naar de situatie op de woningmarkt. Veel jongeren blijven bovendien langer thuis wonen om zo het bedrag bij elkaar te kunnen sparen. De strengere eisen die banken momenteel stellen bij het verstrekken van een lening vormen de belangrijkste reden.

Helft van de spaarders wil hypotheek verlagen

Uit het kwartaalonderzoek van ING blijkt dat een kwart van de starters er circa vijf jaar over doet om 20.000 euro bij elkaar te sparen. De helft van de jongeren wil het gespaarde bedrag gebruiken om zo een lagere hypotheek te kunnen afsluiten, terwijl de andere helft het bedrag zegt te willen besteden aan de inrichting van de nieuwe woning.

Strengere eisen bij hypotheekverstrekking

Dit jaar mogen huizenkopers nog maximaal 104 procent van de daadwerkelijke woningwaarde lenen. In 2015 wordt dit percentage aangepast naar 103 procent en de komende jaren zal het verder worden teruggebracht tot slechts 100 procent. Hierdoor moeten jongeren wel eigen vermogen inleggen, aangezien er aan het kopen van een woning ook nog extra kosten zijn verbonden, zoals overdrachtsbelasting (2 procent van de kostprijs) en de notariskosten.

Auteur
Geplaatst
16 Dec 2014 16:10:12
Bron
AD.nl

Delen