Flink minder koopwoningen aangeboden in grote steden

Goed nieuws voor huizenbezitters die hun woning willen verkopen. Tenminste, voor degenen die in de stad wonen. Het aantal woningen dat in de steden te koop staat, loopt namelijk in rap tempo terug. Volgens het Economisch Bureau van ING is het aantal aangeboden woningen in de 25 grootste steden met maar liefst 20 procent afgenomen ten opzichte van 1,5 jaar geleden. De waarde van de te koop staande woningen neemt hierdoor toe.

Woningaanbod daalt vooral in grote steden

Het feit dat er steeds minder woningen te koop staan, geeft aan dat de woningmarkt zich herstelt. Er worden immers meer woningen gekocht dan er worden bijgebouwd of te koop worden aangeboden. Momenteel staan er ruim 200.000 woningen te koop, terwijl dat er 1,5 jaar geleden nog ongeveer 230.000 waren. Vooral in de grote steden loopt het aantal woningen dat op een nieuwe bewoner wacht flink terug. In Amsterdam daalde het aanbod met 41 procent ten opzichte van 2013 en in Utrecht met 27 procent.

Aanbod in de rest van Nederland

In de rest van Nederland staan er ten opzichte van 2013 ongeveer 9 procent minder koopwoningen in de etalage. Hiermee daalt het aanbod maar half zo snel als in de grote steden. In één op de zes gemeenten is er zelfs sprake van een stijging van het woningaanbod. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) duurt het op dit moment gemiddeld 21 maanden voordat een woning wordt verkocht. Voor woningen met een waarde van meer dan 350.000 euro wordt er zelfs uitgegaan van 2 jaar.

Auteur
Geplaatst
24 Oct 2014 14:04:50
Bron
Nu.nl

Delen