Aantal woningen met onderwaarde blijft vrijwel gelijk

De groei van het aantal woningbezitters met een koopwoning die onder water staat, lijkt te stagneren. In begin 2014 hadden 1,5 miljoen huishoudens een woning waarvan de waarde lager was dan de hypotheekschuld. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) concludeert dat dit aantal ongeveer gelijk is gebleven ten opzichte van een jaar eerder.

Crisis in 2008 boosdoener

Woningbezitters met een hypotheekschuld hoger dan de waarde van de woning hebben dit vaak te danken aan de crisis. Net voor de crisis in 2008 kochten zij een huis waarvan de waarde vervolgens flink kelderde. Begin dit jaar stond bij een derde (1,5 miljoen) van de 4,3 miljoen woningbezitters het huis onder water. Dit is vrijwel gelijk gebleven in vergelijking met een jaar eerder.

Veertigers en starters onder water

Vooral koopwoningen van jongere huishoudens staan onder water. Maar liefst 70% van alle woningbezitters onder de 45 jaar heeft een huis met onderwaarde. Bij starters tussen de 25 en 30 jaar is dit percentage zelfs nog hoger: 80%. Het minst zorgwekkend is de situatie van 65-plussers: slechts 4% heeft een woning waarvan de waarde lager is dan de hypotheekschuld.

Auteur
Geplaatst
8 Oct 2014 09:05:36
Bron
Telegraaf.nl

Delen