Huizenprijzen stijgen voor vijfde maand op rij

Goed nieuws uit de woningmarkt gisteren. Na een jarenlange depressie in de huizenmarkt lijken de huizenprijzen hun weg naar boven weer gevonden te hebben. Maandag maakten het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster bekend dat de woningprijzen in augustus met gemiddeld 1,7 procent zijn gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Ook ten opzichte van juli zagen huizenbezitters hun woning in waarde toenemen, zij het slechts met een minuscule 0,1 procent.

Koopwoning weer net zo veel waard als in mei 2003

De gemiddelde woningprijs bedroeg in augustus € 225.149. Hiermee is de gemiddelde waarde van een koopwoning weer gelijk aan die in mei 2003. Wanneer de we de huizenprijzen vergelijken met die van juni 2013, het dieptepunt van de woningmarkt, zien we dat deze met maar liefst 3,1 procent zijn gestegen. Toch moeten we niet te vroeg juichen, de huizenprijzen liggen namelijk nog steeds 19 procent lager vergeleken met het hoogtepunt in 2008.

Verkoop van woningen neemt toe

Het Kadaster liet afgelopen woensdag al weten dat er in augustus 12.328 woningen zijn verkocht, dit is een stijging van bijna 24 procent ten opzichte van augustus 2013. Maar liefst 89.248 koopwoningen wisselden de eerste 8 maanden van dit jaar van eigenaar, bijna 38 procent meer dan vorig jaar. Het lijkt aannemelijk dat men minder snel bereid is een woning te kopen zodra de prijzen stijgen. Toch lijkt het er momenteel op dat het voor veel mensen juist een reden is om nu een woning aan te schaffen. Blijkbaar durven zij een grote investering als het kopen van een woning weer aan.

Auteur
Geplaatst
25 Sep 2014 12:26:09
Bron
Nu.nl

Delen