33% Woningverkopers heeft restschuld

Ruim 1 op de 3 woningen wordt onder de hypotheekwaarde verkocht, waardoor de verkoper met een restschuld blijft zitten. Dat concludeert Netwerk Notarissen naar aanleiding van een grootschalig onderzoek. Waar komt dit vandaan?

Woningmarkt nog steeds wankel

Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen, stelt dat minister Stef Blok (Wonen) in zijn eerdere betoog wat al te optimistisch is geweest. Blok kaartte midden juli aan dat de woningmarkt haar dieptepunt ‘duidelijk achter zich had liggen’. Volgens Van der Geld heeft Blok de problemen niet genoeg onderkend.

Complexe aangelegenheid

Het herstel van de woningverkoop -en de stabilisatie van woningprijzen- zijn volgens Van der Geld geen symptomen van een herstellende woningmarkt.’ De financiële posities van woningkopers en –verkopers tellen ook mee.’ Bovendien lijkt de toename in woningverkopen ook onderhevig aan misinterpretatie. Ruim 45% van de kopers is namelijk starter, en aangezien starters geen woning door te verkopen hebben vindt er ook geen doorstroming plaat wanneer zij een woning aanschaffen.

Scheiden doet lijden

Veruit de meeste woningverkopen vinden plaats door scheidingen. ‘Scheiding’ wordt in maar liefst 25% van de gevallen opgegeven als reden van de verkoop. Bovendien is er in 50% van deze gevallen sprake van restschuld. Dat komt doordat de betrokkenen bij een scheiding niet kunnen of willen wachten tot de woningmarkt zich hersteld heeft.

Auteur
Geplaatst
12 Aug 2014 14:00:00
Bron
Netwerknotarissen.nl

Delen