Hypotheek uiteindelijk goedkoper bij hypotheekwinkel dan bij bank

MoneyView heeft namens de Hypotheker een grootschalig onderzoek gedaan naar de kosten voor het afsluiten van een hypotheek. Is een bank goedkoper? Of kunnen we beter naar een hypotheekwinkel gaan? MoneyView vergeleek 59 verschillende hypotheken op basis van 28 scenario’s van starters. Op het eerste gezicht winnen banken het van hypotheekwinkels maar op de lange termijn is een hypotheekwinkel uiteindelijk de goedkoopste optie.

Provisieverbod

Door het provisieverbod hebben banken in beginsel een klein voordeel. Gemiddeld betaal je bij een bank 1873 euro voor hypotheekadvies terwijl bij een hypotheekwinkel de nota gemiddeld 2776 euro bedraagt. Een verschil dus van bijna 1000 euro. Maar wanneer ook de hypotheekrente en premies voor de overlijdensrisicoverzekering worden meegenomen, dan legt de bank het duidelijk af tegen de hypotheekwinkel.

Ruim 40.000 euro voordeel

Bij een hypotheek van 400.000 euro met een vaste rente en een looptijd van 20 jaar kan het voordeel voor de consument oplopen van 380 euro tot ruim 40.000 euro. Dus misschien wekken banken in beginsel de schijn dat ze weinig tot geen kosten rekenen voor het afsluiten van een hypotheek, uiteindelijk verdienen ze hun geld meer dan terug, aldus de Hypotheker.

Auteur
Geplaatst
25 Jun 2013 11:21:00
Bron
Nugeld.nl

Delen