Marktindicator geeft betere tijden aan voor de woningmarkt

Trendbreuk. Het is het woord van de dag. Hopelijk is het het woord van de komende dagen, weken of zelfs maanden. Volgens de Eigen Huis Marktindicator is er namelijk sprake van een heuse ommekeer op de woningmarkt. De ingenieuze Indicator schoot met maar liefst 6 punten omhoog en staat nu op 63 punten, een ongekende stijging in deze barre tijden. Wellicht dat aan deze tijden nu dan ook echt een einde lijkt te komen.

Huis in de aanbieding

Als de indicator op 100 punten staat, dan betekent dat dat de woningmarkt in neutraal vaarwater zit. We moeten dus nog wat punten bij elkaar sprokkelen voordat we echt met een gerust hart achter ons kunnen kijken. Maar toch. De stijging van 6 punten - de grootste stijging sinds de invoering van de Marktindicator in 2004 - zegt wel iets over het groeiende vertrouwen in vooral de koopsector. Dalende huizenprijzen en een dalende hypotheekrente: kopen was nog nooit zo betaalbaar. Terwijl huurverhogingen huurders uit hun geliefde huurwoningen verjagen, stapelen de voordelen om een woning te kopen zich alleen maar op.

Banken zeer terughoudend

Het enige obstakel blijkt vaak nog het verkrijgen van een hypotheek te zijn. Banken hebben inmiddels hun lesje geleerd en zijn nu zeer terughoudend in het verstrekken van hypotheken, zeker aan huiseigenaren die nog een restschuld uit een vorige woning meetorsen. Ook is de groeiende werkloosheid een teken aan de wand. Steeds meer mensen verliezen hun baan en zien zich genoodzaakt te verhuizen naar een goedkopere woning. Maar de tijd dat kopen per definitie duurder was dan huren, lijkt definitief voorbij. Op naar de 100 punten!

Auteur
Geplaatst
28 May 2013 14:28:00
Bron
Eigenhuis.nl

Delen