Vraagprijs van koopwoning daalt gemiddeld met 12% in 2012

Hoe langer je woning te koop staat, hoe verder de vraagprijs zal moeten zakken om kopers aan de deur te krijgen. Gemiddeld daalden de vraagprijzen in 2012 met 12% tot 88% van de oorspronkelijke vraagprijs. Ter vergelijking: zes jaar geleden verlaagden huiseigenaren de vraagprijs nog maar met 5% tot 95% van de beoogde koopsom.

Binnen half jaar verkopen

Vooral bij een snelle verkoop kan de vraagprijs nog redelijk in de buurt blijven van de oorspronkelijke prijs. Bij woningen die binnen een half jaar werden verkocht, daalde de vraagprijs gemiddeld slechts met 6%. Woningen die pas na twee jaar of langer werden verkocht, gingen van de hand voor 79% van de oorspronkelijke prijs. Stel, je woning stond te koop voor 300.000 euro, dan zou die uiteindelijk voor 264.000 euro van eigenaar wisselen.

Woningtype bepaalt vraagprijs

Ook het type woning bepaalt voor een groot deel in hoeverre je in prijs zal moeten zakken. Vrijstaande woningen leverden slechts 83% op van de startprijs. Vrijstaande woningen die na twee jaar verkocht werden, duikelden zelfs tot 77% van de oorspronkelijke vraagprijs. Voor de uitbraak van de crisis waren dergelijke prijsdalingen nog niet aan de orde. In betere tijden daalden de vraagprijs gemiddeld tot 95%. De cijfers werden bekend gemaakt door technologiebedrijf Calcasa.

Auteur
Geplaatst
16 May 2013 07:57:00
Bron
Telegraaf.nl

Delen