Nederlands huizenmarkt slechtste van Europa

Wilt u eerst het goed nieuws horen? Of juist het slechte nieuws?

Zwaar onvoldoende

Laat ik beginnen met het slechte nieuws. We kunnen er namelijk niet meer omheen. De Nederlandse woningmarkt is tegenwoordig één van de slechtste van de Europese klas. Haalden we vroeger nog met twee vingers in de neus een ruime voldoende, momenteel is het met zweet in onze handen afwachten of we überhaupt nog wel over mogen. Want dit jaar zal er een dikke vette onvoldoende staan in ons woningrapport.

Derde kwartaal 2012

Met name het derde kwartaal van 2012 doet ons de das om. De huizenprijzen daalden volgens Europees rekenmeester Eurostat in deze periode met 3,9%. Hiermee scoort Nederland een van de slechtste kwartalen in heel Europa. Zelfs de 'echte' probleemlanden zoals Ierland en Spanje scoren net iets beter in dit derde kwartaal.

Huizenprijzen

Het goede nieuws? Het kan nog slechter... Want op jaarbasis rennen landen als Spanje en Ierland ons nog steeds hard voorbij. Daalden onze huizenprijzen met 8,7%, in Ierland gingen de woningprijzen met 9,6% richting de bodem. In Spanje was het helemaal huilen met de pet op. Daar daalden de huizenprijzen in sneltreinvaart met 15,2% richting de nationale afgrond. Frankrijk hield z’n rug stevig recht met een minimale daling van 1,3%. Estland en Luxemburg worstelden zich uit de anonimiteit met klinkende rapportcijfers - in beide landen werden stijgingen gemeten van meer dan 7%.

Vierde kwartaal 2012

In de EU daalden de woningprijzen gemiddeld met 1,9%. Eigenlijk heeft vooral het vierde kwartaal in Nederland nog veel goed gemaakt ten opzichte van andere landen. Omdat wij het enige land waren waarbij vanaf 1 januari 2013 veel zou veranderen, bijvoorbeeld de regelgeving omtrent de hypotheekrenteaftrek, besloten veel kopers in de laatste maanden van 2012 nog toe te slaan. Deze nieuwe woningbezitters verdienen dan ook op z'n minst een bloemetje.

2013 beter jaar

Neemt niet weg dat we kunnen spreken van een treurig jaar en een desastreus derde kwartaal. Tijd om ons weer bijeen te schrapen en met de borst vooruit keihard te werken voor betere rapportcijfers. Want verliezen van landen als Estland en Luxemburg, dat kan echt niet...

Auteur
Geplaatst
1 Feb 2013 14:44:00
Bron
Wegwijs.nl

Delen