Nationale Hypotheek Garantie vervalt na verhuizing

Dilemma

Wie verhuisplannen heeft naar een (andere) eigen woning kan nu makkelijk met een dilemma zitten. Starters stoeien met de vraag of ze niet beter vóór 1 januari 2013 kunnen kopen, in verband met de nieuwe regels voor de aftrek van de hypotheekrente. Aan de andere kant: hoe groot is de kans dat de huizenprijzen na 1 januari – juist door die aangepaste hypotheekrenteaftrek – nog veel verder gaan dalen? Dan baal je misschien wel enorm als je net aan het eind van dit jaar nog hebt gekocht.

Doorstromers leken weinig last te hebben van de nieuwe hypotheekrenteaftrek. Immers, de verplichte annuïtaire aflossing geldt alleen voor nieuwe hypotheken. Bestaande contracten zouden worden gerespecteerd. Nu blijkt het toch net even anders te worden.

NHG vervalt bij verhuizing

Of in ieder geval… voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie. En dat zijn er nogal wat in Nederland! De nieuwe regels voor NHG zeggen dat ook bij het meenemen van een bestaande hypotheek naar een ander huis, de eis van volledige annuïtaire aflossing geldt. Dus ook al is het fiscaal geen eis, het is wél een regel van NHG.

Kun je er natuurlijk voor kiezen om een hypotheek zonder NHG af te sluiten. Prima, dan mag je de oude hypotheekvorm wel behouden – voor zover we nu weten. Alleen: voor een hypotheek zonder NHG betaal je een ruim hogere rente. En verlies je de zekerheid dat een eventuele restschuld kwijtgescholden wordt als je de woning moet verkopen door inkomensverlies buiten jouw schuld. Een zekerheid die de meeste huizenbezitters momenteel liever niet opgeven.

Vereniging Eigen Huis woest

De Vereniging Eigen Huis (VEH) reageert woedend aangezien de VVD juist had beloofd dat de aflossingsverplichting alleen voor nieuwe hypotheken zou gaan gelden. De maandlasten zullen direct toenemen en blijven stijgen met de jaren, aldus VEH. Zij roept de Tweede Kamer op om de maatregel direct terug te draaien.

En nu?

De oplossing? Als je een (ander) huis wilt kopen: nu doen. En snel, de overdracht moet dan vóór 1 januari zijn. Waarmee je in hetzelfde dilemma terechtkomt als de starters. Of nee: nog een extra probleem. Je moet eerst je huidige woning verkopen. Want eerst nieuw kopen en dan pas je huis verkopen… daar beginnen we toch niet meer aan?

Auteur
Geplaatst
6 Nov 2012 12:09:00
Bron
Nu.nl

Delen