Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u elke maand hetzelfde bedrag. De te betalen som bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. In het begin van een annuïteitenhypotheek betaalt u veel rente en lost u weinig af. Dit betekent dat de netto maandlasten in het begin op zijn laagst zijn. Omdat er in de loop van tijd wordt afgelost, daalt de rente die u elke maand betaalt. Daardoor kunt u steeds minder rente aftrekken met als gevolg dat uw netto maandlasten stijgen.

Voordelen annuiïtaire hypotheek

Het voordeel van een annuïtaire hypothecaire lening is dat de schuld na 30 jaar volledig is afgelost. Het nadeel is dat de maandelijkse lasten hoger zijn ten opzichte van de aflossingsvrije hypotheek. Ook blijkt een bankspaarhypotheek voordeliger te zijn, omdat er bij deze hypotheekvorm 30 jaar lang wordt gespaard voor de aflossing en daarbij gelijktijdig maximaal geprofiteerd wordt van de hypotheekrenteaftrek.

Rentestand

Wanneer u geen onnodige risico’s wilt lopen en toch echt voor een annuïteitenhypotheek wilt gaan, vergeet dan niet rekening te houden met de rentestand. Een goede optie is om een lange rentevaste periode te kiezen zodat u niet voor een onaangename verassing komt te staan.

Geplaatst
27 Feb 2014 08:36:17

Delen