Huizenmarkt nog steeds in de lift

De huizenmarkt zit nog steeds in de lift. Koopwoningen waren in november van dit jaar ruim 6% duurder dan in november 2015. De toename is gelijk aan de prijsstijging in augustus van dit jaar, toen de hoogste prijsstijging in veertien jaar werd gemeten. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster.

Kwart meer huizen verkocht

Ook werden er in de eerste 11 maanden van dit jaar bijna een kwart meer huizen verkocht dan in dezelfde periode van vorig jaar. Sinds het derde kwartaal van 2013 neemt het aantal verkochte woningen iedere maand toe. De huizenmarkt zit hiermee weer dicht op niveau van voor de crisis. In het laatste kwartaal van 2015 en de eerste drie kwartalen van 2016 werden ruim 206.000 huizen op naam van een andere eigenaar geschreven. Het hoogste verkooprecord werd in 2006 behaald, toen bijna 210.000 woningen werden verkocht.

Consumentenvertrouwen zakt

De afgelopen drie maanden nam het consumentenvertrouwen in de woningmarkt voor het eerst dit jaar wel iets af, blijkt uit de WoonIndex van ING. In het laatste kwartaal van 2016 daalde het vertrouwen naar 115 punten, 8 punten minder dan het kwartaal daarvoor. Daarmee is het vertrouwen nog wel positief: bij 100 punten is het vertrouwen neutraal, daaronder negatief.

Rente stijgt en huizenmarkt droogt op

Potentiele kopers zijn na de alsmaar dalende rente bang dat het keerpunt is bereikt. Daarnaast droogt de huizenmarkt licht op. Voor kopers betekent dit een hogere rente en minder woningkeuze. Dat het consumentenvertrouwen is gedaald, betekent overigens niet dat kopers en verkopers hun kansen op de woningmarkt somber inzien. Volgens ING denkt het merendeel van de huizenbezitters hun huis gemakkelijk te kunnen verkopen. Ook de vraag naar koopwoningen neemt niet af.

Auteur
Geplaatst
23 Dec 2016 13:24:26
Bron
https://www.cbs.nl/

Delen