Perspectiefverklaring maakt eigen huis voor flexwerkers bereikbaar

Het aantal uitzendbureaus dat de persperctiefverklaring uitgeeft, wordt per 1 januari 2017 verder uitgebreid. Met een perspectiefverklaring kan een werknemer met een flexibele arbeidsrelatie gemakkelijker een hypotheek aanvragen bij een aantal Nederlandse banken. Daarmee stijgt de kans van flexwerkers op de woningmarkt aanzienlijk.

Baanzekerheid in plaats van inkomenszekerheid

Werknemers die in dienst zijn via Randstad, Tempo-Team en Yacht kunnen al een beroep doen op de verklaring. Begin volgend jaar krijgen werknemers van nog eens negen uitzendbureaus, waaronder Adecco, YoungCapital en Timing, ook die mogelijkheid. De verklaring kan worden aangevraagd door werknemers die langer dan een jaar in dienst zijn van het uitzendbureau of de detacheerder. Het bureau beoordeelt de aanvraag vervolgens op basis van inzetbaarheid, competenties en werkervaring.

Verschil intentieverklaring

Met een perspectiefverklaring wordt er door hypotheekverstrekkers niet langer gekeken naar baanzekerheid, zoals bij de intentieverklaring het geval is, maar naar inkomenszekerheid. Banken kunnen daarmee nagaan of de kans aanzienlijk is dat de hypotheekaanvrager ook in de toekomst in zijn eigen onderhoud en welzijn kan voorzien. De intentie van een werkgever om een werknemer een contract aan te bieden is daarbij niet meer van belang.

Standaard in de markt

Vereniging Eigen Huis, een van de initiatiefnemers van de perspectiefverklaring, is blij met die ontwikkeling. “Zo wordt een eigen huis voor steeds meer flexwerkers bereikbaar”, zegt Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging van de vereniging in een persbericht op hun eigen site. “De perspectiefverklaring kan zo uitgroeien tot de standaard in de markt voor iedereen met een bestendig inkomen zonder vast arbeidscontract.”

Meer flexibele contracten

Voordat de perspectiefverklaring werd geïntroduceerd, was het voor werknemers met een flexibel arbeidscontract vrijwel onmogelijk om een hypotheek af te sluiten. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal werknemers met een flexibel dienstverband in Nederland blijft groeien. In het eerste kwartaal van 2016 hadden ruim 1,7 miljoen mensen een flexibel dienstverband, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is ruim een kwart van alle werknemers in Nederland. Twee jaar eerder waren dat er nog 1,6 miljoen.

Auteur
Geplaatst
8 Dec 2016 13:59:59
Bron
eigenhuis.nl

Delen