Waarde monument stijgt harder dan reguliere huizenprijs

Monumentale panden stijgen flink meer in waarde dan normale woningen. Dat meldt makelaarsvereniging NVM. Sinds 2013 stegen de prijzen van monumentale panden met 17 procent, terwijl de prijs van reguliere koopwoningen met 6 procent steeg. De stijging is opvallend, omdat de waarde van monumentale panden tussen 2008 en 2013 juist harder en verder daalde dan de waarde van reguliere koopwoningen.

Unieke bouwwerken

Gemiddeld betalen kopers voor een monument nu 463.000 euro. Dat maakt een monumentaal pand per vierkante meter ruim 50 procent duurder dan een normale woning. Dit grote verschil is volgens de NVM te verklaren doordat monumentale panden vaak gebouwd zijn in de binnenstad van historische steden en dorpen en daarnaast uniek zijn.

Minder keuze voor kopers

De prijsstijging betekent nog niet dat er sprake is van een verkopersmarkt. In de meeste monumentgemeenten is de markt voor monumentale panden nog steeds ruimer dan de markt voor reguliere woningen. Dat komt met name door het hogere prijssegment en de complexiteit van de aankoop van een monument. In grote gemeenten als Amsterdam, Utrecht en Haarlem is het verschil in vraag en aanbod van monumentale panden echter kleiner en meer in lijn met de reguliere woningmarkt.

Auteur
Geplaatst
5 Dec 2016 13:49:58
Bron
nvm.nl

Delen