Gekte op Amsterdamse woningmarkt

De huizenprijzen in Amsterdam blijven de laatste tijd maar stijgen. Door de lage hypotheekrente en het beperkte woningaanbod worden woningen in de hoofdstad voor recordbedragen verkocht. In het eerste kwartaal van dit jaar werd voor bijna de helft van de woningen meer betaald dan de originele vraagprijs. Vooral starters komen momenteel maar moeilijk aan een koophuis.

Gekte groter dan voor de crisis

Sven Heinen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), zegt dat de gekte op de huizenmarkt inmiddels groter is dan tijdens het hoogtepunt in 2008. Zelfs in de wijken die voor de crisis niet populair waren stijgt de vraag naar woningen. Zo zijn de prijzen in Amsterdam-West inmiddels opgelopen tot gemiddeld 4.500 euro per vierkante meter. Veel woningzoekenden die de hoge prijzen niet kunnen betalen wijken uit naar gebieden aan de rand van de stad.

Mogelijke crash Amsterdamse woningmarkt

Peter Boelhouwer, sociaal geograaf en hoogleraar woningmarktbeleid aan de TU Delft, spreekt over een nieuwe huizenbubbel in Amsterdam. Hij vreest zelfs voor een heuse crash op de Amsterdamse vastgoedmarkt. Hoewel hij niet kan zeggen wanneer deze precies zal plaatsvinden, verwacht hij het erg snel kan gaan. Zodra de hypotheekrente weer stijgt, kunnen Amsterdamse woningbezitters al in de problemen komen.

Auteur
Geplaatst
3 May 2016 14:58:48
Bron
Fd.nl

Delen