Hoge huizenprijzen Amsterdam deels gevolg van Airbnb

Het bekende verhuurplatform Airbnb is deels verantwoordelijk voor de sterke prijsstijgingen op de Amsterdamse woningmarkt. Dat concludeert Senne Janssen, econoom bij ING. Amsterdamse huizenbezitters verdienen met de verhuur van hun woning gemiddeld 350 euro per maand. Dit bedrag wordt vaak doorberekend in de vraagprijs.

Kopen van woning aantrekkelijker dan huren

De prijzen van Amsterdamse woningen zijn het afgelopen jaar al flink toegenomen. Doordat er met diensten als Airbnb goed verdiend kan worden aan koopwoningen in populaire toeristische gebieden worden de vraagprijzen hier alleen maar verder omhoog gestuwd. Het kopen van een woning wordt zo immers nóg aantrekkelijker dan huren. Inmiddels verhuurt één op de zes huizenbezitters in de populaire gebieden zijn woning aan toeristen.

Niet iedereen even blij

De extra opbrengsten zorgen er tevens voor dat woningkopers een extra hypotheek kunnen afsluiten. Hierdoor is men waarschijnlijk ook bereid meer te betalen voor een koopwoning. Niet iedereen is echter even blij met de ontwikkelingen. Zo komen starters op de Amsterdamse woningmarkt door de sterke prijsstijging maar moeilijk aan een koophuis. Daarnaast zitten mensen met een middeninkomen in een spagaat: een woning kopen zit er voor hen niet in, maar zij verdienen tegelijkertijd te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning.

Auteur
Geplaatst
26 Apr 2016 10:42:47
Bron
Nu.nl

Delen