Goed eerste kwartaal voor de woningmarkt

De woningmarkt heeft wederom een goed kwartaal achter de rug. Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) blijkt dat er in de eerste drie maanden van dit jaar 20 procent meer woningen zijn verkocht dan een jaar eerder. In totaal wisselden het eerste kwartaal van 2016 maar liefst 34.810 woningen van eigenaar.

Zowel de verkoopprijs als het aantal verkochte woningen stijgt

In de eerste drie maanden van 2015 waren dat er nog 29.080. Niet alleen het aantal verkochte woningen nam toe, ook de verkoopprijs liet een stijging zien: [koopwoningen] (http://www.koopwoningen.nl/kopen/) waren gemiddeld 5,5 procent duurder dan een jaar eerder. Ook staan woningen momenteel gemiddeld 17 dagen minder lang in de verkoop. Toch moeten we volgens NVM-voorzitter niet te vroeg juichen, aangezien de gemiddelde verkoopprijs nog steeds ruim 9 procent onder het niveau van voor de crisis ligt.

Grote regionale verschillen

Ook zien we grote regionale verschillen. Zo stijgen de prijzen in de driehoek Amsterdam-Leiden-Utrecht momenteel erg hard, maar laten de huizenprijzen in Zuid-Limburg, het Noordoosten van Noord-Brabant en Noordwest-Groningen nog steeds een daling zien. Wie wil wonen in de Randstad komt momenteel moeilijk aan een woning. Vooral jongeren en alleenstaanden hebben het vanwege de stijgende prijzen en strenge hypotheekeisen moeilijk. Daarnaast blijkt dat veel 55-plussers langer in hun huidige woning blijven zitten.

Auteur
Geplaatst
7 Apr 2016 13:11:15
Bron
Nu.nl

Delen