Verzwijgen studieschuld leidt tot te hoge hypotheek

Ook voor mensen met een studieschuld is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Wel is het zo dat een schuld bij DUO van invloed is op de hoogte van het maximaal te lenen bedrag. Veel oud-studenten kiezen er daarom voor om de schuld te verzwijgen, wat mogelijk is aangezien deze niet staat geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie. Hoog tijd dat hier verandering in komt, aldus de Vereniging Eigen Huis (VEH). 39 procent verzwijgt studieschuld bij hypotheekaanvraag

39 procent verzwijgt studieschuld bij hypotheekaanvraag

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 39 procent van de huizenkopers met een studieschuld ervoor kiest om deze te verzwijgen. Hierdoor krijgen zij een hogere hypotheek dan eigenlijk verantwoord is. Zo kan iemand met een bruto jaarinkomen van 40.000 euro per jaar en een studieschuld van 30.000 euro, maximaal 138.000 euro lenen. Kiest iemand ervoor om de studieschuld niet te vermelden, dan mag hij of zij 170.000 euro lenen. Dit kan ertoe leiden dat iemand in de toekomst niet aan de betalingsverplichting kan voldoen.

Aanpassen van wetgeving niet nodig

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voelt er echter weinig voor om de huidige wetgeving aan te passen. Hypotheekadviseurs en banken hebben momenteel namelijk al de mogelijkheid om bij de hypotheekaanvraag een uitdraai van de DUO te vragen. Dat dit in de praktijk niet gebeurt, betekent niet dat de wetgeving maar moet worden aangepast, vindt het ministerie. Daarnaast moet het volgen van een studie voor iedereen mogelijk zijn; een registratie bij het Bureau Kredietregistratie kan voor sommigen een te hoge drempel vormen.

Auteur
Geplaatst
2 Feb 2016 15:57:22
Bron
Fd.nl

Delen